Andelen bilister som uteslutande kör bil minskar i hela Sverige. I stället växlar fler mellan bilen och kollektivtrafiken. Och den största förändringen i landet kan man se i Västtrafiks område, Västra Götalandsregionen. Där har andelen som regelbundet kör bil minskat med sex procentenheter under förra året och ersatts av så kallade växlare, personer som reser med både bil och kollektivtrafik regelbundet.
Siffrorna framgår av Svensk Kollektivtrafiks årliga resvane- och attitydundersökning Kollektivtrafikbarometern.
– Vårt uppdrag är ju att få fler att vilja resa hållbart med oss och välja kollektivtrafik över bilen så det har vi uppenbarligen lyckats väldigt bra med. Det visar att vi är på rätt väg och attraherar nya kunder, men våra regionala och nationella mål är höga så vi och hela branschen har mycket kvar att göra, säger Lars Backström, vd på Västtrafik.
Var tredje resa sker i kollektivtrafiken
Även kollektivtrafikens marknadsandel växer i hela landet. Under 2023 låg Västtrafiks marknadsandel på 32 procent, vilket är tillbaka på nästan samma nivå som före pandemin 2019. Då var den 33 procent. I Göteborg, Mölndal och Partille är den här siffran ännu högre och ligger på 53 procent. Marknadsandelen visar andelen resor som görs med motordrivna fordon.
– Även om många reser, arbetar och studerar på ett helt annat sätt än innan pandemin kan vi se att många väljer kollektivtrafiken när de väl gör en resa. Så för att jobba vidare med det och attrahera än fler till oss, fortsätter vi nu att bygga ut kollektivtrafiken och vara mer relevanta i människors vardag. Vårt test med Buss on demand tycker jag är ett lysande exempel på det, säger Lars Backström.
Ta del av hela Kollektivtrafikbarometern på Svensk Kollektivtrafiks hemsida.