Erbjudande från din kommun
Det är kommunerna som beslutar om de ska erbjuda seniorbiljett och från vilken ålder (65, 70 eller 75 år). Kommunen betalar för dina resor med seniorbiljetten.
Beställning
Seniorbiljetten går vanligtvis att beställa upp till tre månader före det att du uppfyller kommunens åldersvillkor, men du kan inte börja resa med den förrän du fyllt år. I samband med förändringar i en kommuns seniorerbjudande så kan du som omfattas av de nya villkoren beställa först när du fått ett informationsutskick från Västtrafik, några veckor innan de nya villkoren börjar gälla.
Du som är folkbokförd i en kommun som erbjuder seniorbiljett får beställningsinformation några veckor innan du uppfyller kommunens åldersvillkor.
Giltighet
Seniorbiljettens giltighet skiljer sig åt mellan kommunerna. Välj din kommun i listan för att se din biljetts giltighet.
Vårgårda
Ålder: Från 65 år
Område: Zon C
Giltighet: Dygnet runt
Linjer: Alla Västtrafiks linjer, Flexlinjer, Närtrafik och Närbussar. Seniorbiljetten gäller även för resor med Västtåg och Vy-tåg i zon C. Den gäller inte för resor med Flextrafik, Kosterbåtarna eller färdtjänst.
Så här visar du biljetten ombord
Resa med seniorbiljetten
Visa ditt seniorkort för kortläsaren när du går ombord. Klart!
Resa utanför zongränsen
Om du vill resa utanför zongränsen kan du köpa en biljett i appen Västtrafik To Go. Du kan även ladda pengar (kontoladdning) på ditt seniorkort på något av Västtrafiks försäljningsställen. Med kontoladdningen kan du göra en tilläggsresa och betala för den del av resan som går utanför zonen din seniorbiljett gäller i.
Tilläggsresa med kontoladdning
- Tryck på knappen "T" (tilläggsresa) på fordonets kortläsare.
- Visa sedan ditt kort mot kortläsaren. Ett pip hörs.
- När du går av visar du kortet mot kortläsaren igen, utan att trycka på någon knapp. Kortläsaren känner av hur långt du rest utanför zongränsen.
Upprepa steg 1 till 3 om du byter fordon under resan.
Att ha med på resan
Seniorbiljetten är personlig och vid en biljettkontroll ska du kunna visa legitimation. Om du reser med fordon som saknar Västtrafiks kortläsare behöver du ha med dig ett giltighetsbevis. Det kan du få hos våra försäljningsställen och ombord på de flesta av våra fordon.