Slottsskogen med Plikta och Barnens zoo
Hållplats: Linnéplatsen, Botaniska Trädgården eller Majvallen, zon A.
I en av Göteborgs största och mest populära parker ligger till exempel den stora lekplatsen Plikta, full med fantasifulla lekredskap. En 25 meter lång tubrutschkana och en 15 meter lång val i trä är några av höjdpunkterna. Ni hittar också andra kul inslag för kidsen, som boulebana, schackbord, utegym och pingisbord. Som om det inte är nog finns här också en av Sveriges äldsta djurparker, där hela familjen kan titta på allt från älgar till pingviner. Under sommarhalvåret kan man träffa grisar och getter i Barnens zoo. När det är dags för picknick är det bara att slå sig ner på någon av parkens alla grönytor.
Foto: Steampipe Production Studio AB/Mediabank Göteborg & Co.
Angeredsparken och Kulturhuset Blå Stället
Hållplats: Angered Centrum, zon A
Efter en tur med spårvagnslinje 4, 8 eller 9 hittar ni mellan köpcentret i Angereds centrum och Angered arena en utflyktslekplats med cirkustema. Här finns allt från rutschkanor, skrattspeglar och studsmattor till linbana och en stor klätterställning. På sommaren när vattenleken är öppen kan barnen springa runt bland sälskulpturer under svalkande vattenstrålar och fantasifulla duschar. Ett stenkast bort ligger Kulturhuset Blå Stället med bibliotek, bio, teater, konst, restaurang, skaparverkstäder och andra roliga aktiviteter för stora och små barn.
Foto: Renée Timlin.
Nordiska Akvarellmuseet, Tjörn
Hållplats: Kommunhuset, zon B.
Förutom att titta på konstutställningar tillsammans kan både barn och vuxna prova på att måla akvarell i den öppna verkstaden på Nordiska Akvarellmuseet. Verkstaden är öppen varje dag under sommarsäsongen, och på lördagar och söndagar resten av året. Här finns akvarellmaterial och personal som hjälper er vid behov. Restaurang och kafé finns under samma tak där man också kan beskåda utsikten över karga klippor och dramatiskt hav.
Foto: Jonas Ingman/Westsweden.com.
Nolhaga park med lekplats, Barnens Lantgård och upplevelsebad
Hållplats: Nolhaga skola och en promenad på cirka sju minuter, eller Alingsås station och 15 minuters promenad, zon B.
Mitt i Nolhaga slottsparks vackra miljö ligger en av Alingsås mest besökta lekplatser med ett stort utbud av lekutrustning för barn i alla åldrar. Strax intill är det även flera sitt- och grillplatser. Runt lekplatsen finns stora gräsytor och det är nära till såväl skogen på Nolhaga berg som till Barnens Lantgård, där barnen kan träffa och klappa djur. Vid parken ligger också ett upplevelsebad för leklystna. Vad sägs till exempel om en tubvattenrutschkana med ljud- och ljuseffekter?
Foto: André Nordblom/westsweden.com.
Bohus fästning, Kungälv
Hållplats: Eriksdal. Därifrån en promenad på cirka fem minuter, zon A/B
Fästningen som grundades 1308 och sedan dess har upplevt 14 belägringar är i dag ett fridfullt och omtyckt besöksmål, som också blivit utsett till ett av Västra Götalands sju underverk. Här kan man leka, lära, äta och umgås i en genuin och kulturrik miljö. Under sommarhalvåret kan barnen till exempel hoppa i hoppborgen, testa bågskytte, upptäcka de fasansfulla fängelsehålorna eller rida tornerhäst på räls.
Foto: Netha Hussain.
Kulturhuset Fregatten, Stenungsund
Hållplats: Stenungsund vårdcentral, därefter en promenad på cirka fyra minuter, zon B.
Kulturhuset Fregatten ligger precis vid hamnen i Stenungsund. Här finns bland annat Molekylverkstan. Ett science center där kunskapstörstiga barn och ungdomar kan göra spännande experiment, och undersöka och testa en mängd olika naturvetenskapliga fenomen. Här finns även bibliotek, bio och ett kafé som serverar lättare luncher och fika. Dessutom anordnas arrangemang och utställningar under hela året.
Kulturhuset Fregatten
Molekylverkstan
Foto: Fredrik Åkerberg.
Nordens Ark och Åbyhällen
Hållplats: Nordens ark, zon C.
På djurparken Nordens Ark finns ett 60-tal arter och raser från olika delar av världen – allt från snöleoparder och amurtigrar till linderödssvin och rödkullor. Vissa av djurarterna är i dag så utrotningshotade att de skulle försvinna om djurparker inte bevarade dem. Passa även på att ta med barnen till en av Bohusläns mest imponerande hällristningar – Åbyhällen, som ligger i närheten. Där finns ett 120-tal figurer från bronsåldern att titta på och i närheten finns även stenkammargravar och boplatser från stenåldern.
Foto: Jesper Anhede/westsweden.com.
Lekplatsstaden Trollhättan
Hållplats: Trollhättan Resecentrum och cirka sju minuters promenad till Macken-lekplatsen, zon C.
I Trollhättan har barnen aldrig tråkigt. Här finns massor av lekplatser och några sticker ut lite extra. På Macken-lekplatsen har Roy och Rogers mack fått nytt liv. När ni mekat klart med bilarna är det bara en kort promenad till Glass-Oskars minilekplats mitt på Kungsgatan. Skrotnisses lekplats med både trädkoja, utedass och skrotteater ligger fint ute på Spikön. Lite längre söderut, mellan älv och kanal, finns Vattenkraftens lekplats där ni kan leka med pumpar, forsar och slussar samt i en 15 meter lång val.
Foto: Trollhättans stad.
Bokäventyret i Skara
Hållplats: Stortorget, eller Skara busstation och fem minuters promenad, zon C.
På Gamla biblioteket i Skara hittar ni Sveriges första lek- och lärutställning om bokens och skriftens historia – från berättandet runt den sprakande elden, via runstenar till spännande boktryckarkonst. Bokäventyrets rum och vrår med skojiga stationer inbjuder till lek och rollspel för hela familjen. Kliv in i miniatyrstaden lilla Skara, lek skola som förr i tiden och åk rutschkana nerför en bok, och passa även på att kika på Sveriges äldsta bok som är mer än 850 år gammal.
Foto: Katrin Bååth/westsweden.com.
Läckö slott och Naturum, Lidköping
Hållplats: Läckö slott. Det går endast en buss hit under sommaren, zon C.
På en klippa vid Vänerns strand reser sig Läckö Slott i all sin prakt. Här finns många äventyr att uppleva för de unga besökarna, varje dag från maj till september och på helger i april, oktober och november. Vad sägs till exempel om busig teater, skattjakt eller en tur i de mörka gångarna? Bara några hundra meter från slottet ligger även Naturum Victoriahuset med en utställning där man kan titta på, läsa om och till och med lyssna till Vänerns invånare när de berättar små berättelser från sin vardag. På sommaren erbjuds dessutom tipspromenad och småkrypssafari. Här finns också ett kafé.
Foto: Petter Magnusson.
- Publicerad 2023-05-31