1. Du bidrar till ett bättre klimat
Det går inte att blunda för – klimatet vinner på att vi reser kollektivt i stället för att ta bilen. Dessutom får vi renare luft, mindre trängsel och minskade bullernivåer i vår närmiljö.
I varje tåg gömmer sig en bilkö
Det hade blivit väldigt långa köer om alla som reser kollektivt i stället skulle ta bilen. Till exempel ryms det 270 sittande resenärer i ett 80 meter långt Västtåg. Om de resenärerna i stället skulle resa i varsin bil hade det skapat en bilkö på cirka 1,2 kilometer!
Koldioxidutsläppen minskar tjugo tusen gånger om
I Sverige står transporter för ungefär en tredjedel av de totala koldioxidutsläppen. En person som tar bilen till jobbet släpper ut över 20 000 gånger mer koldioxid än den som tar spårvagnen, tunnelbanan eller eldrivet tåg. I dag körs Sveriges busstrafik till 95 procent på förnybara bränslen. Av våra bussar, tåg och spårvagnar körs 99 procent på förnybara drivmedel. Cirka 58 procent av dem körs på el.
Ökat välmående när bullernivån minskar
Bullernivåerna blir högre ju fler fordon som kör och i en buss ryms många fler personer än i en bil. Kör bussen dessutom på el blir det ännu bättre. En ny studie från Göteborgs universitet visar att bullernivåerna längs linje 60 har minskat ordentligt sedan bussarna på linjen började köra på el. Det var betydligt färre av de boende som stördes av buller, de både sov bättre och kände sig mindre trötta och nedstämda.
2. Du kan spara pengar
Slipp undan parkeringsavgifter, billån, försäkring, reparationer, höga drivmedelspriser och eventuell trängselskatt. I stället kan du till exempel ta en glass mitt i veckan, bjuda en kompis på lunch eller gå på bio med familjen!
Ett exempel för dig som bor i zon A och jobbar i centrala Göteborg
Om du jobbar heltid, tar bilen till jobbet och parkerar i Göteborgs innerstad kostar parkeringen runt 240 kronor per dag. Jobbar du fysiskt på plats fyra dagar i veckan hamnar summan då på 3 840 kronor i månaden. Köper du månadskort i zon A kan du för samma kostnad åka kollektivt i nästan fem månader. Och då har vi inte ens pratat om vad trängselskatten, bränslet och bilförsäkringen kostar.
Ett utflyktsexempel
Från Göteborgs central till ett av Västsveriges mest populära resmål, Kinnekulle, är det 16 mil. Reser du kollektivt med en enkelbiljett kostar det 105 kronor. Kör du en dieselbil blir resan mer än dubbelt så dyr.
PS. Kolla om du kan göra reseavdrag på skatten
Visste du att det går att göra reseavdrag på skatten när du reser kollektivt till och från arbetet? Avståndet mellan din bostad och din arbetsplats behöver vara minst två kilometer och du får bara göra avdrag för den del av reseutgifterna som överstiger 11 000 kronor.
3. Du kan få saker gjort under resan
Läs en bok eller tidning, mejla, vila, jobba, spela spel, scrolla sociala medier och planera veckans mat – allt samtidigt som du transporterar dig från punkt A till B. På flera bussar finns också USB-uttag för laddning.
4. Du färdas säkrare
Det är betydligt lägre risk för att förolyckas i trafiken om du åker kollektivt jämfört med om du åker bil. Det är cirka tio gånger säkrare att resa med buss än med bil. Använd alltid säkerhetsbälte när det finns ombord.
5. Du får vardagsmotion på köpet
Du som åker kollektivt cyklar dubbelt så mycket, och går tre gånger så mycket, jämfört med de som tar bilen. Det beror till stor del på att de som åker kollektivt ofta promenerar eller cyklar till stationen eller hållplatsen.
- Publicerad 2022-08-22