Så här köper du din biljett
Det första du behöver ha koll på är var och hur du köper din biljett. Det allra smidigaste är att använda appen To Go. Den räknar även ut resvägen åt dig. Skriv bara in var du vill åka från och vart du ska så visar appen både avgångar, alternativa resvägar och vilken biljettyp du behöver. Betalar gör du direkt i appen. Glöm inte att biljetten ska vara aktiverad innan du går på!
Du kan också köpa biljett i någon av Västtrafiks butiker eller hos ett ombud. Där kan du köpa pappersbiljett eller Västtrafikkort med kontoladdning.
Karta över alla ställen som hjälper dig med biljettköpet.
På tåg, spårvagnar och vissa bussar kan du även köpa biljett ombord. På spårvagnen kan du blippa med ditt betalkort, på tåget kan du köpa biljett av tågvärden och på bussen kan du köpa biljett av föraren. Ska du åka båt hittar du biljettautomaten på kajen. När du har köpt din biljett gäller den på både buss, spårvagn, tåg och båt.
Hur länge är biljetten giltig? En enkelbiljett gäller i 90 minuter för en zon och 180 minuter för flera zoner. För dygnsbiljetter kan du välja giltighetstid på ett eller tre dygn och för periodbiljetter kan du välja 30 dagar, tre månader eller ett år.
Upptäck Västtrafik To Go
Appen Västtrafik To Go laddar du ner gratis i App store eller Google play. Förutom att köpa biljett och söka resväg kan du använda den för att se var olika hållplatser ligger, hur länge din biljett gäller och var spårvagnen eller bussen befinner sig. Du hittar också aktuell trafikinformation om din resa vid vägarbeten, olyckor eller förseningar. Köper du enkelbiljett ofta får du även rabatt i appen.
Har du köpt en periodbiljett i appen får du påminnelser när det är dags att köpa en ny. Du kan dessutom låna ut periodbiljetten till någon annan när du inte behöver den. Klicka på “låna ut biljett” och skriv in mottagarens telefonnummer. Du får automatiskt tillbaka biljetten klockan 04.00 samma natt.
En annan smart sak är att du får ta med dig tre ungdomar gratis på din periodbiljett om du är vuxen och har köpt biljetten i appen. Mer om hur du gör för att resa med tre ungdomar.
Undrar du om det är trångt på bussen? När du söker resväg anger appen hur många som beräknas resa med linjen just då. Prognosen baseras på hur resandet sett ut den senaste tiden.
Det finns ännu mer att upptäcka i To Go. Appen uppdateras hela tiden med nya funktioner som gör det lättare för dig att resa.
Tre zoner – så funkar det
Västtrafiks område är uppdelat i tre zoner: A, B och C. Reser du inom en zon kostar det lika mycket oavsett vilken zon du reser i. När du åker genom flera zoner behöver du ha koll på att biljetten gäller för hela sträckan.
Sök fram en hållplats och se vilken zon den tillhör, nästa avgång, hållplatskarta och hållplatslägen. Du kan också ange en adress och se vilka hållplatser som ligger i närheten.
Så här är zonerna indelade
Zonkarta som pdf (öppnas i nytt fönster)
A: Göteborg, Partille, Mölndal och Öckerö.
Tips på resmål i zon A.
B: Ale, Alingsås, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Stenungsund och Tjörn.
Tips på resmål i zon B.
C: Bengtsfors, Bollebygd, Borås, Dals Ed, Essunga, Falköping, Färgelanda, Grästorp, Gullspång, Götene, Herrljunga, Hjo, Karlsborg, Lidköping, Lysekil, Mariestad, Mark, Mellerud, Munkedal, Orust, Skara, Skövde, Sotenäs, Strömstad, Svenljunga, Tanum, Tibro, Tidaholm, Tranemo, Trollhättan, Töreboda, Uddevalla, Ulricehamn, Vara, Vänersborg, Vårgårda och Åmål.
Tips på resmål i zon C.
Vett och etikett
I kollektivtrafiken är det viktigt att ta hänsyn till varandra. Här är några saker att tänka på för att alla ska få en trevligare resa tillsammans:
- Först av, sen på. Låt resenärerna ombord gå av innan du stiger på. Ställ dig vid sidan om dörrarna medan du väntar.
- Om ingen ska av eller på vid en hållplats stannar vi inte alltid. Hjälp föraren - tryck på stopp-knappen i god tid eller ställ dig synlig på hållplatsen. Är det mörkt – använd gärna reflex!
- Om du ska resa med djur, ha det i koppel, väska eller bur. Låt djuret sitta på golvet för att undvika att pälsen fastnar på sätet. Det underlättar för allergiker.
- Använd alltid hörlurar om du ska lyssna på musik eller se på film. Då undviker du att störa dina medresenärer.
- Håll anpassade platser fria till de som behöver dem, till exempel gäller äldre personer, gravida, rullstolsburna och barnvagnar.
- Använd säkerhetsbälte om det finns ombord. För din och dina medresenärers säkerhet.
- Du får lov att äta och dricka ombord på tåg, så länge det inte stör din omgivning. På bussar, spårvagnar och båtar får du lov att äta enklare saker som till exempel frukt. Det är inte tillåtet att dricka alkohol.
- Du får inte röka eller använda e-cigarett på Västtrafiks fordon. Du får heller inte röka på perronger, hållplatser eller utanför entréer till Västtrafiks resecentrum och butiker.
Dela upp din resa
Genom att använda pendelparkeringar kan du enkelt dela upp din resa. Ta dig till stationen eller hållplatsen med bil eller cykel och res sedan kollektivt resten av vägen. Perfekt för dig som bor utanför stan men jobbar centralt.
Alla pendelparkeringar på en karta.
Vill du hellre ta med dig cykeln ombord på tåg och båtar går det bra i mån av plats. Går din cykel att fälla ihop kan du även ta med den på spårvagnar och bussar.
I appen Västtrafik To Go finns både gång och cykel med som resealternativ för kortare resor.
Kundservice hjälper dig
Hoppas du nu känner dig redo att ta dig ut i kollektivtrafiken. Och har du några frågor är det bara att kontakta kundservice på telefon, chatt, e-post eller Facebook.
- Publicerad 2021-09-27