Sjukresor är till för dig som av medicinska skäl inte kan resa med egen bil eller med allmän kollektivtrafik. Se 1177.se för mer information om vilka regler som gäller för resor till och från vården.
Du behöver inte reseintyg för att kunna boka en sjukresa hos Västtrafik. Men du ansvarar själv för att kontakta din vårdgivare som bedömer om du har rätt till sjukresa med servicefordon. Då utfärdar de ett reseintyg i efterhand.
Är du inte berättigad till att resa med servicefordon, sjukresetaxi, får du hjälp att ta fram ett reseförslag i den allmänna kollektivtrafiken när du ringer för att boka.
- Din resa kommer att samordnas med andra resenärers resor, vilket gör att du kan få åka tillsammans med andra och inte alltid den kortaste vägen.
- Mer information om vilka regler som gäller för resor till och från vården finns på 1177.se
Bokning och avbokning
- Du kan boka sjukresor via telefon: 020-91 90 90
- Boka din resa till planerade vårdbesök tidigast 14 dagar innan, men senast kl. 8.00–17.00 vardagen före ditt vårdbesök.
- Ändring av bokade resor, hemresor och resor till vårdbesök som uppkommit hastigt kan göras samma dag och dygnet runt.
- Avbokning av bokade resor kan göras dygnet runt via telefon eller appen Boka resa.
- Om du uteblir eller inte har avbokat beställd sjukresetaxi och en kostnad för resan har uppstått, kan du komma att bli fakturerad 200 kronor av Västra Götalandsregionen.
Se och avboka dina resor i Boka resa
I Västtrafiks app och webbtjänst Boka resa kan du som är resenär eller ombud:
- Avboka resor
- Se dina bokade resor
Västtrafik utför sjukresor på uppdrag
Vi ansvarar för att planera och utföra resorna på uppdrag av Västra Götalandsregionen. Har du frågor om regler och beslut kring sjukresor, hittar du mer information på 1177.se.
Att resa med sjukresa
Tala om när du bokar resan vilka av dina hjälpmedel du vill ha med dig, till exempel rullator eller rullstol. Föraren hjälper dig att lasta i och ur ditt hjälpmedel ur fordonet.
Om du reser i din rullstol ansvarar du för att rullstolen är godkänd att sitta i under resan. Föraren ansvarar för att säkerställa att rullstolen är fastspänd.
Om du har elrullstol eller permobil ansvarar du för att köra på den på fordonet samt köra av den från fordonet.
Du får ta med dig bagage motsvarande två kassar eller en liten resväska. Föraren hjälper dig med bagaget till och från entré i markplan.
Om du reser med barn och behöver ha med en barnvagn är det viktigt att du uppger det vid bokningen.
Ledar- och servicehundar är även hjälpmedel, meddela vid bokningen på samma sätt som för övriga hjälpmedel om den ska följa med på resan.
Du ansvarar för att hantera djuret och för dess säkerhet. Föraren ansvarar för att djuret reser i enlighet med vad som är beslutat för dig av din kommun.
Alla djur ska resa i fordonets bagageutrymme av trafiksäkerhetsskäl. Om du får ha både djur och andra hjälpmedel med på resan kan vården ange att djuret får resa inne i kupén. I de fallen ansvarar du för att djuret har ett underlag för att skydda inredningen samt säkerhetssele.
Västtrafik har inga allergisanerade fordon, det kan finnas djur i bilen om någon medresenär reser med djur.
Det finns en bilkudde för barn i varje fordon. Om fler än ett barn ska resa i samma bil måste du själv ta med dig extra bilkuddar.
Det finns möjlighet att boka fordon med bilbarnstol och/eller babyskydd. Uppge vid beställningen om det behövs för resan. Om det är fler än ett barn som ska resa med samma bil måste du själv ta med dig extra bilbarnstol/babyskydd.
En medresenär betalar samma avgift som du för sin resa.